Europsko statističko natjecanje (ESC)


Državni zavod za statistiku i u školskoj godini 2022./2023. nastavlja s organizacijom Europskoga statističkog natjecanja (ESC-a), namijenjenog svim srednjoškolcima.


Što je to?


Riječ je o jedinstvenom natjecanju koje promiče statističku pismenost, a organizira ga Eurostat u suradnji s brojnim nacionalnim statističkim uredima.

Državni zavod za statistiku u školskoj godini 2022./2023. po šesti put nastavlja s provedbom nacionalne faze Statističkog natjecanja. Uz Hrvatsku u ovoj školskoj godini sudjeluje još 18 statističkih ureda iz Belgije, Bugarske, Cipra, Finske, Francuske, Grčke, Mađarske, Islanda, Irske, Italije, Lihtenštajna, Litve, Luksemburga, Poljske, Portugala, Slovačke, Slovenije i Španjolske.

Nadamo se da će i u ovoj školskoj godini još više srednjoškolaca i nastavnika postati dio ove lijepe statističke priče.


Zašto?


Postoji mnogo razloga. Želja nam je potaknuti interes srednjoškolaca i nastavnika za statistiku te srednjoškolcima pokazati kakve im sve mogućnosti može otvoriti primjena stečenoga statističkog znanja.

Natjecanjem testiramo snalažljivost učenika u pretraživanju i razumijevanju raspoloživih statističkih podataka te provjeravamo koliko su upoznati sa statističkim pojmovima i izračunima. Nastavnike pak potičemo na veću zastupljenost statistike u njihovu svakodnevnom radu te im pokazujemo kako na zanimljiv način objasniti složene statističke pojmove.

Osim boljeg razumijevanja statistike, vrijednost ovog natjecanja jest i u promicanju timskog rada te u suradnji učenika u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.


Kako?


Statističko natjecanje provodi se u dvije faze – nacionalnoj i europskoj.

Učenici prvo moraju okupiti ekipu i prijaviti se na Statističko natjecanje te zajedničkim trudom ući u europsko finale, u kojem imaju priliku odmjeriti snage s europskim vršnjacima.

Natjecanje se u nacionalnoj fazi provodi na hrvatskom jeziku, dok je za sudjelovanje u europskoj fazi potrebno znanje engleskog jezika.

Pravila natjecanja


Nacionalna faza - pravila


Prijaviti se mogu svi učenici koji pohađaju bilo koju redovitu srednju školu u Republici Hrvatskoj. Sudjelovanje u natjecanju je besplatno, a ekipe prijavljuje mentor prema navedenim kategorijama:

Kategorija A: 3. i 4. razred srednje škole

Kategorija B: 1. i 2. razred srednje škole

Nastavnik može biti mentor više ekipa, a uz njega ekipu čine najviše troje, a najmanje jedan učenik. Učenici u ekipama moraju biti u istoj kategoriji, ali ne moraju pohađati istu školu.

Nastavnik/mentor zadužen je za prijavu ekipe na natjecanje, praćenje njezina rada te pomaganje u izvršavanju zadataka.

Prvi krug natjecanja

Drugi krug natjecanja


TKO OCJENJUJE UČENIČKE RADOVE?


Ocjenjivački žiri nacionalne faze sastoji se od istaknutih pojedinaca koji su na profesionalni način povezani sa statistikom. Čine ga sljedeće osobe:


Nagrada javnosti za najbolje prezentacije


Osim konačne odluke ocjenjivačkog žirija, Državni zavod za statistiku dodjeljuje i nagradu za najbolju prezentaciju koja je neovisna o ocjenama žirija i njihovu popisu pobjednika, a dodjeljuje se za najbolju prezentaciju prema glasovanju javnosti.

Nakon predselekcijskog ocjenjivanja u drugom krugu natjecanja deset prezentacija s najvišim brojem bodova bit će objavljeno na internetskoj stranici Statističkog natjecanja. Svi zainteresirani moći će glasovati za najbolju prezentaciju iz svake kategorije putem online obrasca. Glasovanje će trajati pet dana, a pobjednike obiju kategorija objavit ćemo na internetskoj stranici nacionalne faze ESC-a.

PRAVILA EUROPSKE FAZE


Prve dvije ekipe u svakoj kategoriji moći će odmjeriti snage s europskim vršnjacima u europskoj fazi natjecanja, a sudjelovanje ekipa prijavit će Državni zavod za statistiku.

Ekipe će imati zadatak pripremiti video u trajanju od dvije minute i deset sekundi na zadanu temu koja će biti poznata naknadno.

Gdje? Kada? Što?


Nacionalna faza:


Europska faza:

Nagrade


Nacionalna faza natjecanja:

Ekipe koje će sudjelovati u prvome i drugom krugu natjecanja dobit će zahvalnicu za sudjelovanje bez obzira na plasman.


Pobjedničke ekipe nacionalne faze dobit će sljedeće nagrade:

Mentor: Učenici - A kategorija: Učenici - B kategorija:

Drugoplasirane ekipe nacionalne faze dobit će sljedeće nagrade:

Mentori: Učenici - A kategorija: Učenici - B kategorija:

Trećeplasirane ekipe nacionalne faze dobit će sljedeće nagrade:

Mentori: Učenici A - kategorija: Učenici B - kategorija:

Nagrada javnosti:

Svaki član ekipe iz svake kategorije koji osvoji najviše glasova javnosti dobit će nagradu iznenađenja Državnog zavoda za statistiku i sponzora.

Mentori: Učenici A - kategorija: Učenici B - kategorija:

Osim toga, ocjenjivački žiri može dodijeliti pohvalu i posebno priznanje bilo kojoj ekipi, pojedincu ili školi, neovisno o njihovu plasmanu.

Europska faza:

Žiri će odabrati pet finalista u svakoj kategoriji i poredati ih od 1. (pobjednik) do 5. mjesta.

Svaki član i mentor dviju pobjedničkih ekipa europske faze (kategorije A i B) dobit će sljedeće nagrade:

Druga i treća ekipa također će dobiti pehar. Svi finalisti dobit će diplomu na kojoj će biti navedeno mjesto koje su osvojili. Ostale ekipe koje su sudjelovale u europskoj fazi dobit će diplomu za sudjelovanje.

Razno

STATISTIČKO NATJECANJE – PLAKAT


Statističko natjecanje 2021./2022. – Istraživanje o zadovoljstvu mentora i učenika

SOS


Brošura s primjerima riješenih zadataka, 2022.

PRIVOLA ZA UČENIKE


Privola nositelja roditeljskog prava maloljetnih učenika / privola punoljetnih učenika

PREZENTACIJA - STATISTIČKO NATJECANJE 2022./2023.


Statističko natjecanje 2022./2023.

PRIMJERI TESTOVA


Prvi krug natjecanja

Drugi krug natjecanja

Kontakt

Za sva dodatna pitanja o Statističkom natjecanju možete nam se obratiti na adresu elektroničke pošte natjecanje@dzs.hr ili na telefonski broj (01) 4806-121.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije

Sadržaj ove internetske stranice je isključiva odgovornost Državnog zavoda za statistiku.
Europska komisija ne prihvaća nikakvu odgovornost za uporabu informacija koje sadrži internetska stranica.