Europsko statističko natjecanje (ESC)


Državni zavod za statistiku i u školskoj godini 2020./2021. nastavlja s organizacijom Europskoga statističkog natjecanja (ESC-a), namijenjenog svim srednjoškolcima.


Što je to?


ESC je jedinstveno natjecanje koje promiče statističku pismenost, a organizira ga Eurostat u suradnji s brojnim nacionalnim statističkim uredima.

Ohrabren sjajnim odazivom ekipa, Državni zavod za statistiku po četvrti put nastavlja s provedbom nacionalne faze natjecanja, odnosno Statističkog natjecanja.

Nadamo se da će i u ovoj školskoj godini još više srednjoškolaca i nastavnika postati dio ove lijepe statističke priče.


Zašto?


Postoji mnogo razloga. Ponajprije želimo potaknuti interes srednjoškolaca i nastavnika za statistiku te srednjoškolcima pokazati kakve im sve mogućnosti može otvoriti primjena stečenoga statističkog znanja.

Natjecanjem testiramo snalažljivost učenika u pretraživanju i razumijevanju raspoloživih statističkih podataka te provjeravamo koliko su upoznati sa statističkim pojmovima i izračunima. Nastavnike pak potičemo na veću zastupljenost statistike u njihovu svakodnevnom radu te im pokazujemo kako na primjerima iz stvarnog života mogu na jednostavan i zanimljiv način objasniti složene statističke pojmove.

Osim boljeg razumijevanja statistike, vrijednost ovog natjecanja jest i u promicanju timskog rada te u suradnji radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva.


Kako?


Statističko natjecanje provodi se u dvije faze – nacionalnoj i europskoj.

Učenici prvo moraju okupiti ekipu i prijaviti se na Statističko natjecanje te zajedničkim trudom ući u europsko finale, u kojem će imati priliku odmjeriti snage s europskim vršnjacima.

Natjecanje se u nacionalnoj fazi provodi na hrvatskom jeziku, dok je za sudjelovanje u europskoj fazi potrebno znanje engleskog jezika.

Pravila natjecanja


Nacionalna faza - pravila


Prijaviti se mogu svi učenici koji pohađaju bilo koju redovitu srednju školu u Hrvatskoj. Sudjelovanje u natjecanju besplatno je, a ekipe prijavljuje mentor prema navedenim kategorijama:

Kategorija A: 3. i 4. razred srednje škole

Kategorija B: 1. i 2. razred srednje škole

Nastavnik može biti mentor više ekipa, a uz njega ekipu čine najviše troje, a najmanje jedan učenik. Učenici u ekipama moraju biti u istoj kategoriji, ali ne moraju pohađati istu školu.

Nastavnik mentor zadužen je za prijavljivanje svoje ekipe na natjecanje, praćenje njezina rada te pomaganje u izvršavanju zadataka.

Prvi krug natjecanja

Drugi krug natjecanja


Tko će ocjenjivati vaše radove?


Ocjenjivački žiri nacionalne faze sastoji se od istaknutih pojedinaca koji su na profesionalni način povezani sa statistikom. Čine ga sljedeće osobe:


Nagrada javnosti za najbolje prezentacije


Osim konačne odluke ocjenjivačkog žirija, Državni zavod za statistiku dodjeljuje i nagradu za najbolju prezentaciju koja je neovisna o ocjenama žirija i njihovu popisu pobjednika, a dodjeljuje se za najbolju prezentaciju prema glasovanju javnosti.

Nakon predselekcijskog ocjenjivanja u drugom krugu natjecanja deset prezentacija s najvišim brojem bodova bit će objavljeno na internetskoj stranici Statističkog natjecanja. Sve zainteresirane osobe moći se glasovati za najbolju prezentaciju iz svake kategorije putem online obrasca. Glasovanje će trajati pet dana, a pobjednike obiju kategorija objavit ćemo na proglašenju pobjednika nacionalne faze ESC-a.

Europska faza - pravila


Prve dvije ekipe u svakoj kategoriji moći će odmjeriti snage s europskim vršnjacima u europskoj fazi natjecanja, a sudjelovanje ekipa prijavit će Državni zavod za statistiku.

Ekipe će imati zadatak pripremiti video u trajanju od dvije minute na zadanu temu koja će biti poznata 29. ožujka 2021.

Gdje? Kada? Što?


Nacionalna faza:


Europska faza:

Nagrade


Nacionalna faza:

Ekipe koje će sudjelovati u prvome i drugom krugu natjecanja bez obzira na plasman dobit će zahvalnicu za sudjelovanje.


Pobjedničke ekipe nacionalne faze dobit će sljedeće nagrade:

Mentori: Učenici - A kategorija:
Učenici - B kategorija:

Drugoplasirane ekipe nacionalne faze dobit će sljedeće nagrade:

Mentori: Učenici - A kategorija:
Učenici - B kategorija:

Trećeplasirane ekipe nacionalne faze dobit će sljedeće nagrade:

Mentori: Učenici A - kategorija:
Učenici B - kategorija:

Osim toga, u nacionalnoj fazi natjecanja dodijelit će se i nagrada javnosti za najbolju prezentaciju koja će do same dodjele ostati iznenađenje.


Europska faza:

Ekipe u europskoj fazi natjecanja dobit će diplomu bez obzira na plasman.

Europski ocjenjivački žiri proglasit će jednu pobjedničku ekipu po kategoriji.

Svaki član i mentor pobjedničke ekipe europske faze iz obiju kategorije dobit će sljedeće nagrade:

Razno


Press Corner


STATISTIČKO NATJECANJE – PLAKAT


Statističko natjecanje 2019./2020. – Istraživanje o zadovoljstvu mentoraPOKROVITELJI/SPONZORI/PARTNERI


Statističko natjecanje zasigurno ne bi bilo ovoliko uspješno bez potpore naših pokrovitelja, sponzora i partnera.

Natjecanje je i ove godine pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje je prepoznalo važnost statistike u nastavnom programu i uvidjelo pozitivne promjene koje natjecanje postiže u hrvatskome obrazovnom sustavu.

I ove godine sponzori su Agramservis i Smartson trgovine, a pridružila nam se i Zagrebačka škola ekonomije i managementa.

Ostvareni rezultati i povratne informacije s terena potvrđuju da smo utjecali na povećan interes učenika i nastavnika za statistiku. Nadamo se da ćemo se suradnjom s akademskom zajednicom približiti postizanju glavnog cilja projekta, a to je veća zastupljenost statistike u nastavnom programu.

Pozitivna iskustava koja se povezuju s ovim natjecanjem pokazuju da se zajedničkim snagama može postići i više od očekivanog. Stoga ovim putem zahvaljujemo svima koji su nam se pridružili u organizaciji natjecanja te sve zainteresirane ohrabrujemo da, ovisno o svojim mogućnostima, postanu pokrovitelji, sponzori ili partneri natjecanja.

SOS


PRIVOLA ZA UČENIKE


Privola nositelja roditeljskog prava maloljetnih učenika / privola punoljetnih učenika


PRIMJERI TESTOVA


Brošura s primjerima riješenih zadataka

Prvi krug natjecanja

Drugi krug natjecanja

Kontakt

Za sva dodatna pitanja o Statističkom natjecanju možete nam se obratiti na adresu elektroničke pošte natjecanje@dzs.hr ili na telefonski broj (01) 4806-121.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije

Sadržaj ove internetske stranice je isključiva odgovornost Državnog zavoda za statistiku.
Europska komisija ne prihvaća nikakvu odgovornost za uporabu informacija koje sadrži internetska stranica.