Što je Europsko statističko natjecanje (ESC)?
2017./2018.


ESC jest natjecanje u organizaciji Eurostata i brojnih europskih nacionalnih statističkih ureda sa svrhom promicanja statističke pismenosti među srednjoškolcima.

Želja nam je potaknuti znatiželju i interes srednjoškolaca te njihovih nastavnika za statistiku. Statistička olimpijada pokazat će koliko su srednjoškolci upoznati sa statističkim pojmovima i izračunima, koliko je statistika zastupljena u srednjim školama, ponajprije u nastavnom predmetu Matematika, kolike su mogućnosti stvarne primjene stečenoga statističkog znanja, ali i koliko se srednjoškolci snalaze pri pretraživanju raspoloživih statističkih podataka te koliko ih stvarno razumiju. Nastavnicima će pružiti ideje kako statističke podatke uključiti u svakodnevan rad sa srednjoškolcima te kako na primjerima iz stvarnog života mogu na jednostavan i zanimljiv način objasniti kompleksne statističke pojmove. Uz sve navedeno, Statistička olimpijada, kao i svaka olimpijada, trebala bi potaknuti srednjoškolce i njihove mentore na timski rad i suradnju u ostvarivanju zajedničkih ciljeva na putu prema uspjehu.

Natjecanje se sastoji od dvije faze − nacionalne i europske, koje će se održati tijekom tekuće školske godine. Finalistima obje kategorije nacionalne faze natjecanja omogućit će se sudjelovanje u europskoj fazi natjecanja, gdje će svoje snage moći odmjeriti s europskim kolegama. Nacionalna faze odvijat će se na hrvatskome, dok će za europsku fazu natjecanja biti potrebno poznavanje engleskog jezika.

Ocjenjivački žiri nacionalne faze Statističke olimpijade sastavljen je od istaknutih pojedinaca koji su na profesionalni način povezani sa statistikom te ga čine sljedeće osobe:

Članovi ocjenjivačkog žirija ujedno su i promotori Statističke olimpijade na nacionalnoj razini.

Pravila


Nacionalna faza - pravila


Na Statističkoj olimpijadi mogu sudjelovati svi učenici koji pohađaju bilo koju redovitu srednju školu u Republici Hrvatskoj. Sudjelovanje na natjecanju besplatno je, a ekipe prijavljuju mentori prema navedenim kategorijama:

Kategorija A: 3. i 4. razred srednje škole

Kategorija B: 1. i 2. razred srednje škole

Sudjelovanje na natjecanju je besplatno.

Učenici mogu sudjelovati u ekipama od jednoga do tri učenika, koji ne moraju biti nužno iz iste škole, ali moraju biti iz iste kategorije. Svaka ekipa mora imati nastavnika − mentora koji će osim prijave na natjecanje biti zadužen i za praćenje rada svoje ekipe te za pružanje potrebne pomoći u izvršavanju zadataka. Broj sudionika odnosno ekipa iz iste srednje škole nije ograničen, kao ni broj ekipa koje prati isti mentor, dok učenici mogu sudjelovati samo u jednoj ekipi.

Prvi krug natjecanja

Drugi krug natjecanja


Europska faza - pravila


U europskoj fazi Statističke olimpijade mogu sudjelovati pobjedničke ekipe i dvoje finalista iz obje kategorije nacionalne faze. Ekipe za sudjelovanje prijavljuje Državni zavod za statistiku.

Zadatak u europskoj fazi priprema je videa na temu "Zašto je službena statistika važna u našem društvu?"

Kada? Gdje? Što?


Predstavljanje projekta

Zagreb – 20.10.2017. u 12 sati – Algebra, Ilica 242
Osijek – 27.10.2017. u 12 sati – Gradska I sveučilišna knjižnica Osijek, Europska avenija 24
Split – 3.11.2017. u 12 sati – Gradska knjižnica “Marka Marulića” Split – Središnja knjižnica, Ulica slobode 2
Rijeka – 10.11.2017. u 12 sati – Gradska knjižnica Rijeka – Narodna čitaonica, Korzo 24
Varaždin – 17.11.2017. u 12 sati – Gradska knjižnica I čitaonica “Metel Ožegović”, Trg slobode 8a
Zagreb – 17.01.2018. u 18 sati – Državni zavod za statistiku, Ilica 3


Nacionalna faza:

Europska faza:

Olimpijske nagrade


Nacionalna faza:

Ekipe koje će sudjelovati u drugom krugu natjecanja bez obzira na plasman dobit će poklon- paket Državnog zavoda za statistiku i zahvalnicu za sudjelovanje.

Pobjedničke ekipe obje kategorije nacionalne faze Statističke olimpijade dobit će sljedeće nagrade:

Dvije ekipe iz svake kategorije koje uđu u finale nacionalne faze Statističke olimpijade dobit će sljedeće nagrade:

Osim toga, ocjenjivački žiri može dodijeliti pohvalu i posebno priznanje bilo kojoj ekipi, neovisno o njezinu plasmanu.

Europska faza:

Ekipe koje će sudjelovati u europskoj fazi natjecanja bez obzira na plasman dobit će diplomu.

Europski ocjenjivački žiri proglasit će jednog pobjednika po kategoriji.

Svaki član i mentor dviju pobjedničkih ekipa europske faze iz obje kategorije dobit će sljedeće nagrade:

Svečana dodjela nagrada održat će se na Europskoj konferenciji o kvaliteti službene statistike (Q2018) koja će se održati u Krakovu (Poljska) od 26. do 29. lipnja 2018. Troškovi putovanja na svečanu dodjelu nagrada dio su pobjedničkog nagradnog paketa.

Ako dvije pobjedničke ekipe imaju istog mentora, on će primiti samo jednu nagradu.

Razno


Press Corner


StatOlimp u slikama


Prijavljeni timovi


HUOJ Grand PRix


Anketa - zadovoljstvo mentora (PDF)
video - O čemu se radi? Vol.1
video - O čemu se radi? Vol.2
video - Vakula je rekao: Prijavite se na Statističku olimpijadu!
video - Predstavljanje projekta Statistička olimpijada
video - Ako Toni Milun kaže da je statistika zanimljiva, onda mu treba vjerovati!
video - Zašto bi se trebao prijaviti na Statističku olimpijadu, otkriva Nenad Bakić!
video - Trebaš li biti izvanzemaljac da bi se okušao na Statističkoj olimpijadi, otkriva Lidija Kralj!
video - Dodjela nagrada pobjednicima nacionalne faze Statističke olimpijade


SOS


Primjeri testova

Ispit iz općeg znanja
Ispit iz korištenja izvora službenih statističkih podataka
Ispit iz razumijevanja statističkog teksta
Analiza podataka iz jednoga statističkog istraživanja

Česta pitanja


Statistička olimpijada natjecanje je namijenjeno srednjoškolcima koje se već godinama provodi u Španjolskoj, a ove školske godine stiže prvi put u Hrvatsku te u mnogo drugih zemalja Europske unije. Zato ugrabi ovu jedinstvenu priliku i postani član ekipe koja će s ponosom predstavljati Hrvatsku na Europskoj statističkoj olimpijadi!

Svaki srednjoškolac može postati olimpijac! Prijaviti se mogu učenici svih redovitih srednjih škola u Hrvatskoj. Nije nužno da imaš statistiku kao predmet u školi niti da svi u ekipi idete u istu srednju školu. Bit ćete podijeljeni u dvije kategorije, ovisno o tome u koji razred idete. Ekipu mogu činiti učenici 3. i 4. razreda ili 1. i 2. razreda. Nedostaje vam mentor jer vam ga je ugrabio kolega iz susjednog razreda? Ne brini se jer jedan nastavnik može biti mentor više ekipa. U vašoj ekipi uz nastavnika može biti najviše troje, a minimalno jedan učenik.

Ako se donekle razumiješ u korištenje i pretraživanje podataka, analitičke vještine ti nisu stran pojam te uz to posjeduješ određenu dozu kreativnosti koju čuvaš kao asa u rukavu – onda si na pravom mjestu. Upravo tebe želimo u ekipi koja će braniti boje Hrvatske na europskom prvenstvu! Formiraj svoju ekipu i potraži nastavnika koji će vam biti mentor. Može i obratno. ;-) Zainteresirani nastavnici mogu motivirati svoje učenike te oformiti ekipu. Nije bitno tko je inicijator, učenici ili nastavnici, bitno je da mentor prijavi svoju ekipu na olimpijada.dzs.hr te da zajedničkim snagama rasturite natjecanje. Ako voliš solirati, ekipu možete sastaviti samo ti i mentor, a u slučaju da sve dobre i malo manje dobre stvari voliš dijeliti s prijateljima, može vas biti najviše troje.

Olimpijada se održava gdjegod da se skupi tvoja ekipa. Natjecanje se održava online, tako da možete biti u svojoj učionici ili na nekom trećem mjestu koji odobri mentor i rješavati zadatke zajedničkim snagama.

Prijaviti se možeš od 20. listopada 2017. do 26. siječnja 2018. na internetskoj stranici olimpijada.dzs.hr i igre mogu početi!

Sudjelovanje na Olimpijadi je besplatno!

Nacionalna faza natjecanja održava se na hrvatskom, a europska na engleskom jeziku.

Vaš nastavnik mentor ključan je u postupku prijave ekipe na natjecanje. On je taj koji ima čast prijaviti ekipu na internetskoj stranici olimpijada.dzs.hr. Isto tako, vaš mentor ima još jednu "posebnu" ulogu, a to je pribavljanje potrebnih suglasnosti roditelja za vašim sudjelovanjem.

Potrebno je oformiti ekipu s najviše troje učenika, na čelu koje će biti mentor. Zajedničkim snagama trebate odabrati super cool naziv ekipe koji smije sadržavati najviše deset slovnobrojčanih znakova (bez razmaka). Mentor je zadužen za odabir lozinke koja mora sadržavati između šest i deset slovnobrojčanih znakova, najmanje jedna brojka i jedno slovo. Nakon toga, mentor na olimpijada.dzs.hr popunjava prijavu s potrebnim podacima (škola, županija, ime ekipe, lozinka, kategorija, broj učenika u ekipi, ime i prezime mentora, adresa e-pošte za kontakt) koje, naravno, mi štitimo od znatiželjnih pogleda kolega iz susjednog razreda.
Prvi korak je iza vas! A kažu da su prvi koraci uvijek najteži. ;-)

Broj ekipa po školi nije ograničen. Zato nagovori prijatelje da se priključe i postanite škola s najviše prijavljenih ekipa!

Nakon što je mentor ispunio prijavu, strpite se do početka prvoga kruga natjecanja, koji počinje 29. siječnja i traje do 12. veljače 2018. U tom razdoblju rješavate ispite online uz pomoć kolega iz ekipe te svojih mentora. ;-)

Nažalost, možeš sjediti samo na jednoj stolici tako da to podrazumijeva da možeš biti član samo jedne ekipe.

Članovi ekipe ne moraju biti iz istog razreda, pa čak ni iz iste škole, ali moraju biti u istoj kategoriji. U kategoriju A ulaze učenici 3. i 4. razreda, a u kategoriju B učenici 1. i 2. razreda.

Popis ekipa i škola iz kojih ekipa dolaze bit će dostupan na internetskoj stranici olimpijada.dzs.hr.

Ne, ne može se dogoditi dupla registracija ekipe jer sustav prepoznaje ako se ekipa prijavila dvaput.

Ne možete, online platformi i svojoj lozinki možete istodobno pristupiti sa samo jedne IP adrese.

Da! Tijekom natjecanja možete koristiti svu raspoloživu pomoć, od zajedničkog mozganja, žicanja nastavnika te starije braće i sestara da pomognu kojom definicijom, formulom ili savjetom, a možete i pretraživati internetske stranice Državnog zavoda za statistiku te Eurostata. I ne zaboravite, Google rules. ;-)

Olimpijada se sastoji od dvije faze: nacionalne i europske. Sve faze i krugove natjecanja prolazite u poznatom okruženju s obzirom na to da se svi ispiti rješavaju putem online platforme koja se nalazi na internetskoj stranici olimpijada.dzs.hr.

Ispite iz prvoga kruga natjecanja rješavaš u svojoj učionici ili na nekom trećem mjestu koji odobri mentor. Kako je to moguće? Zato što smo se pobrinuli da se svi ispiti rješavaju putem online platforme koja se nalazi na internetskoj stranici olimpijada.dzs.hr. Ispite iz prvoga kruga natjecanja možeš rješavati u razdoblju od 29. siječnja do 12. veljače 2018.

U prvom krugu natjecanja boriš se s kolegama iz iste škole te drugih gradova i županija. Potrebno je razvaliti tri ispita s pitanjima zatvorenog tipa, što znači da imaš četiri ponuđena odgovora, od kojih je samo jedan točan. Prvi ispit je iz općeg znanja, drugi je iz korištenja izvora službenih statističkih podataka te treći iz razumijevanja statističkog teksta. Primjere zadataka potraži u SOS dijelu na internetskoj stranici olimpijada.dzs.hr.

Nakon ulogiravanja imenom i lozinkom ekipe vaša sesija traje 45 minuta. Po isteku vremena odgovori se brišu ukoliko ih niste spremili. No ne brinite se. Nakon ponovnog ulogiravanja čeka vas isti set pitanja. Važno je naglasiti kako ispite iz prvoga kruga možete rješavati sve dok traje rok za održavanje ispita za prvi krug natjecanja, dakle od 29. siječnja do 12. veljače 2018. U tom razdoblju možete ponovno unositi i mijenjati odgovore, pregledavati, promišljati ili ponovno rješavati ispit koliko god puta želite do isteka zadanog roka – 12. veljače 2018.

Ne postoji ograničenje takve vrste. Zvuči nevjerojatno? Dok je definirano razdoblje rješavanja ispita otvoreno, ekipe se mogu prijaviti onoliko puta koliko god im je potrebno za rješavanje svih zadataka.

Prvi krug natjecanja ima tri kategorije ispita:

Cilj ovog ispita je točno odgovoriti na deset pitanja kako bi dokazao da razumiješ osnovne statističke pojmove, kojima se služiš svakodnevno, a da to i ne primjećuješ. Bit će potrebno i nešto razumijevanja podataka objavljenih na grafikonima te osnovnih matematičkih i statističkih izračuna. Naravno, težina pitanja ovisi o tome u kojoj si kategoriji, ali mi vjerujemo da ti to možeš odraditi s lakoćom.

Potrebno je pronaći odgovore na deset pitanja o različitim statističkim podacima i informacijama, pri čemu se od vas traži da dobro surfate stranicama Eurostata i DZS-a.

Znamo. ;-) Cilj je odgovoriti na deset pitanja čiji se odgovori kriju u Eurostatovoj digitalnoj publikaciji "Život žena i muškaraca u Europi – Statistički portret", koja je dostupna na hrvatskom jeziku pod sljedećim linkom. Publikacija predstavlja lako razumljivu statistiku o sličnostima i različitostima muškaraca i žena u EU, kroz kratke tekstove, grafikone i interaktivne alate za vizualizaciju.

Svaki od triju ispita u prvom krugu natjecanja ocjenjivat će se u smislu uspješno ili neuspješno riješenog ispita, uzimajući u obzir da se za točan odgovor dobiva jedan bod, za netočan odgovor od uzimaju 0,33 boda, dok se za pitanje bez odgovora ne dobiva nijedan bod. Za svaki od tri ispita može se dobiti najviše 10 bodova. Ukupan broj bodova koje je moguće postići u prvom krugu natjecanja jest 100. Rezultat prvoga kruga natjecanja dobiva se izračunom aritmetičke sredine postignutih bodova u svakom od tri ispita, zaokružene na jedno decimalno mjesto te množenjem rezultata s 10. U drugi krug natjecanja mogu ući samo one ekipe koje uspješno riješe minimalno 60% na svakom od triju testova iz prvoga kruga. Na osnovi toga kreirat će se rang-lista ekipa koje su zadovoljile prvi kriterij. U drugi krug ući će 60% najbolje plasiranih ekipa prema ukupnom broju bodova s rang-liste. Ako će više ekipa imati isti broj bodova, a prelazit će kvotu od 60%, tada će u drugi krug ući manje od 60% ekipa u skladu s rang-listom.

Rezultati prvoga kruga natjecanja bit će objavljeni 14. veljače 2018.

Nakon što ste prošli kvalifikacije u prvom krugu, u drugom krugu odlučujemo tko su hrvatski olimpijci koji idu u europsko finale na temelju izrađene prezentacije.

Drugi krug održat će se od 15. veljače do 8. ožujka 2018.

Drugi krug sastoji se od analize podataka zadanog statističkog istraživanja te izrade prezentacije. Podloga za analizu bit će se skup podataka u Excelu, koji će pripremiti Državni zavod za statistiku. Pripremljeni podaci će vam omogućiti korištenje različitih informacija po izboru. Ne postoje ograničenja vezana za način obrade podataka ili eventualno korištenje softvera za njihovu obradu. Rezultat analize trebat će prikazati u PowerPointu prezentaciji ili sličnom alatu za prezentacije (npr. Prezi i slični) te učitati u online platformu u PDF dokumentu. Napominjemo da se bodovi dobivaju i za kreativnost. ;-)

Prezentacija mora sadržavati sljedeće dijelove:

Prezentacija počinje slajdom na kojem će pisati podaci o nazivu ekipe i škole, županiji, kategoriji sudjelovanja te imenu i prezimenu mentora ekipe. Naziv prezentacije treba biti točan naziv ekipe i može imati najviše osam slajdova (uključujući početni slajd s podacima o ekipi). Da bi se prezentaciju moglo učitati na online platformu potrebno ju je pretvoriti u PDF dokument. Žiri će ocjenjivati samo dijelove PDF dokumenta koji se mogu ispisati.

Dijelovi kao što su poveznice na vanjske sadržaje, umetnuti videozapisi i slični sadržaji neće se smatrati dijelom zadatka i neće se uzeti u obzir pri ocjenjivanju.

Pri ocjenjivanju analize podataka statističkog istraživanja primjenjivat će se sljedeći kriteriji:

Ukupan broj bodova koje je moguće postići u drugom krugu natjecanja jest 100, a rezultati ekipa dobivaju se zbrojem postignutih bodova za svaki kriterij.

Rezultat postignut u drugom krugu natjecanja uključit će se u izračun ukupnog broja bodova nacionalne faze Olimpijade s težinom od 75%.

Naravno da smo u postupak ocjenjivanja ubacili i malo statističkih izračuna. ;-) Ukupan broj bodova za oba kruga natjecanja izračunat će se kao uteženi prosjek bodova postignutih u prvome i drugom krugu, primjenom sljedeće formule:

Ukupan broj bodova = 0,25 * broj bodova iz 1. kruga natjecanja + 0,75 * broj bodova iz 2. kruga natjecanja.

Isto načelo izračuna ukupnog broja bodova vrijedi za obje kategorije (kategorija A: 3. i 4. razred srednje škole i kategorija B: 1. i 2. razred srednje škole).

Pobjednička ekipa u svakoj kategoriji jest ona ekipa koja postigne najveći ukupan broj bodova, dok će ostale dvije ekipe iz svake kategorije biti finalisti svojih kategorija. Pobjednička ekipa i dvoje finalista s najvećim brojem bodova u svakoj kategoriji imat će pravo sudjelovati u europskoj fazi Olimpijade.

Ekipe koje će sudjelovati u drugom krugu natjecanja bez obzira na plasman dobit će poklon-paket Državnog zavoda za statistiku i zahvalnicu za sudjelovanje.

Pobjedničke ekipe nacionalne faze Olimpijade obje kategorije dobit će sljedeće nagrade:


Dvije ekipe koje uđu u finale nacionalne faze u obje kategorije dobit će sljedeće nagrade:
Osim toga, ocjenjivački žiri može dodijeliti pohvalu i posebno priznanje bilo kojoj ekipi, neovisno o njezinu plasmanu.

Nagrađeni radovi u drugom krugu natjecanja ili radovi koji su pohvaljeni, bez obzira na plasman, objavit će se na internetskoj stranici olimpijada.dzs.hr. Mentori prijavom i sudjelovanjem dopuštaju objavljivanje rada svoje ekipe.

Ako mentori u dogovoru sa sudionicima unutar svoje ekipe žele da im se u slučaju pobjede ili ulaska u finale u pojedinoj kategoriji uz nagrađene radove objave i imena i prezimena autora na internetskoj stranici olimpijada.dzs.hr, odgovorni su za pribavljanje potrebnih suglasnosti roditelja. Potpisane suglasnosti potrebno je dostaviti na adresu e-pošte statolimp@dzs.hr nakon proglašenja pobjednika. U suprotnome, bit će navedeni samo nazivi ekipe i škole, županija, kategorija sudjelovanja te ime i prezime mentora.

Sve materijale korištene u nacionalnoj fazi Olimpijade zadržava Državni zavod za statistiku.

Odluka ocjenjivačkog žirija o pobjednicima na nacionalnoj razini objavit će se 6. travnja 2018. na internetskoj stranici olimpijada.dzs.hr i dostaviti mentorima pobjedničkih ekipa putem e-pošte. Državni zavod za statistiku odredit će datum, vrijeme i mjesto održavanja svečane dodjele nagrada.

Na domaćem terenu čekaju te dva kruga natjecanja, a oba se održavaju online.

Ekipe koje doguraju do europske faze Olimpijade morat će pripremiti video u maksimalnom trajanju od dvije minute na temu "Zašto je službena statistika važna u našem društvu?" Bilo bi poželjno da videi budu na engleskome, no ukoliko su na hrvatskom trebaju imati engleske titlove. Osim videa, ekipe trebaju pripremiti i PDF dokument u kojem će objasniti proces stvaranja videa, navesti ciljne skupine korisnika do kojih žele doprijeti svojom porukom, korištene tehnike pri izradi videa i razloge zbog kojih su korištene, objasniti proces donošenja odluka i zaključaka, navesti izvore statističkih podataka ako su korišteni itd. Pripremljeni dokument može imati najviše 2 000 riječi na najviše četiri stranice.

Nakon dva kruga na nacionalnoj razini 6. travnja 2018. proglasit će se ukupno šest ekipa, po tri iz svake kategorije, koje mogu pristupiti europskoj fazi Olimpijade. U svakoj kategoriji prva ekipa na popisu bit će pobjednička, nakon koje slijede dva finalista.

Ako predložene ekipe ne mogu sudjelovati ili odbiju sudjelovati u europskoj fazi natjecanja, ocjenjivački žiri stupit će u kontakt sa sljedećom ekipom s navedenog popisa. Iz tog će razloga ocjenjivački žiri pripremiti popis s najviše pet ekipa po kategoriji razvrstanih prema ukupnom broju bodova postignutih u nacionalnoj fazi natjecanja.

Pobjednici europske faze Olimpijade putuju na svečanu dodjelu nagrada u Krakov (Poljska) koja će se održati u sklopu Europske konferencije o kvaliteti službene statistike (Q2018) od 26. do 29. lipnja 2018.

Troškovi putovanja pobjedničkih ekipa na svečanu dodjelu nagrada sastavni su dio nagradnog paketa te uključuju putovanje, boravak u hotelu i ostale aktivnosti.


Kontakt

Za sva dodatna pitanja o Statističkoj olimpijadi možete nam se obratiti na adresu elektroničke pošte statolimp@dzs.hr ili na telefonske brojeve (01) 4806-191 i (01) 4806-168.