Europsko statističko natjecanje (ESC)
2018./2019.


Nakon i više no uspješno provedenog prvog izdanja, Državni zavod za statistiku i ove školske godine nastavlja s organizacijom Europskoga statističkog natjecanja (ESC) namijenjenog srednjoškolcima.


Što je to?


ESC je natjecanje koje organiziraju Eurostat i brojni europski nacionalni statistički uredi radi promicanja statističke pismenosti među srednjoškolcima. Sastoji se od dvije faze – nacionalne, poznatije pod nazivom Statistička olimpijada, i europske, koje će se održati tijekom tekuće školske godine. U Hrvatskoj je u organizaciji Državnog zavoda za statistiku prvi put održano u školskoj godini 2017./2018.

Prošlogodišnjih više od 1500 sudionika i 520 prijavljenih ekipa pokazatelj su uspješnosti projekta, ali i poziv svim zainteresiranima da nam se i ove godine pridruže i sudjeluju u što većem broju. Vaš i naš prošlogodišnji angažman rezultirao je time da je upravo Hrvatska bila smještena na prvom mjestu po broju prijava na 100 tisuća stanovnika, ali i na broj srednjoškolaca.

Stoga srednjoškolci i nastavnici, ovog puta ne promatrajte natjecanje s tribina, nego uzmite statistiku u svoje ruke i uključite se u ovu olimpijsku utakmicu.


Zašto?


Ima nebrojeno razloga. Prvotno želimo potaknuti znatiželju i interes srednjoškolaca i nastavnika za statistiku i pokazati kolike su mogućnosti stvarne primjene stečenoga statističkog znanja.

Testirat ćemo snalažljivost učenika srednjih škola pri pretraživanju raspoloživih statističkih podataka te njihovo stvarno razumijevanje. U sljedećih nekoliko mjeseci provjerit ćemo i koliko su učenici upoznati sa statističkim pojmovima i izračunima te zastupljenost statistike u srednjim školama, ponajprije u nastavnom predmetu Matematika.

Nastavnicima ćemo pružiti ideje kako statističke podatke uključiti u svakodnevan rad sa srednjoškolcima. Također, pokazat ćemo im i kako mogu na jednostavan i zanimljiv način na primjerima iz stvarnog života objasniti složene statističke pojmove.

Ujedno, ne manje važno, vrijednost Statističke olimpijade je u tome da potiče timski rad i suradnju u ostvarivanju zajedničkih ciljeva na putu prema uspjehu.


Kako?


Statistička olimpijada odvija se tijekom tekuće školske godine u dvije faze − nacionalnoj i europskoj. Prvi je korak okupiti ekipu, zatim razvaliti dva kruga na domaćem terenu kako bi najbolji zaslužili plasman u europsko finale, gdje se snage odmjeravaju s europskim vršnjacima. Nacionalna faza odvija se na hrvatskome, dok će za europsku fazu natjecanja biti potrebno poznavanje engleskog jezika.

Sigurno imate i više od jednog upitnika nad glavom, stoga odskrolajte do pravila natjecanja.

Pravila natjecanja


Nacionalna faza - pravila


U skladu s olimpijskim duhom, na Statističkoj olimpijadi mogu se natjecati svi učenici koji pohađaju bilo koju redovitu srednju školu u Hrvatskoj. Sudjelovanje u natjecanju je besplatno, a ekipe prijavljuju mentori prema navedenim kategorijama:

Kategorija A: 3. i 4. razred srednje škole

Kategorija B: 1. i 2. razred srednje škole

Iako se na Olimpijadu mogu prijaviti mentor i samo jedan učenik te činiti ekipu, slobodno se brojčano pojačajte i pozovite jednoga ili dva prijatelja koji ne moraju biti nužno iz iste škole. No, moraju biti iz iste kategorije!

Da, svaka ekipa mora imati nastavnika - mentora koji će osim prijave na natjecanje biti zadužen i za praćenje rada svoje ekipe te za pružanje potrebne pomoći u izvršavanju zadataka.

Broj sudionika odnosno ekipa iz iste srednje škole nije ograničen, kao ni broj ekipa koje prati isti mentor, ali učenici svoju vjernost duguju samo jednoj ekipi.

Prvi krug natjecanja

Drugi krug natjecanja


Tko će ocjenjivati vaše radove?


Ocjenjivački žiri nacionalne faze sastavljen je od istaknutih pojedinaca koji su na profesionalni način povezani sa statistikom. Čine ga sljedeće osobe:


Europska faza - pravila


Ako rasturite nacionalnu fazu, osigurat ćete si mjesto u europskom finalu. Organizator europske faze natjecanja naknadno će odlučiti koliko će ekipa iz pojedine kategorije po državi osigurati svoje mjesto u europskoj završnici.

Ekipe za sudjelovanje u europskoj fazi natjecanja prijavljuje Državni zavod za statistiku.

Zadatak u europskoj fazi priprema je videa u trajanju od dvije minute na zadanu temu koja će imati 100% veze sa statistikom. Ekipe će o temi videa biti obaviještene 29. ožujka 2019.

Gdje? Kada? Što?


Predstavljanje projekta

Zagreb – 19. listopada 2018. u 15 sati – Algebra, Ilica 242
Dubrovnik – 6. studenoga 2018. u 15 sati, Dubrovačke knjižnice Dubrovnik, Cvijete Zuzorić 4
Split – 7. studenoga 2018. u 15 sati, Gradska knjižnica Marka Marulića – Središnja knjižnica, Ulica slobode 2
Šibenik – 8. studenoga 2018. u 15 sati, Gradska knjižnica Juraj Šižgorić Šibenik, Poljana 6
Pula – 8. studenoga 2018. u 15 sati, Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Pula, Sv. Ivana 1/A
Rijeka – 9. studenoga 2018. u 12 sati, Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka – Ulica Ivana Filipovića 2
Zadar – 9. studenoga 2018. u 15 sati, Gradska knjižnica Zadar, Stjepana Radića 11b
Sisak – 20. studenoga 2018. u 15 sati, Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak, Rimska ulica 27
Kutina – 21. studenoga 2018. u 15 sati, Pučko otvoreno učilište Kutina, Arcus club, Stjepana Radića 3
Požega – 22. studenoga 2018. u 15 sati, Županijska komora Požega, Vukovarska 6
Varaždin – 7. prosinca 2018. u 15 sati, Gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović, Trg slobode 8a


Nacionalna faza:


Europska faza:

Nagrade


Nacionalna faza:

Sve prijavljene ekipe, dobit će zahvalnice za sudjelovanje bez obzira na postignuti rezultat.

Pobjedničke ekipe obje kategorije nacionalne faze dobit će sljedeće nagrade:

Drugoplasirane ekipe obje kategorije nacionalne faze dobit će sljedeće nagrade:

Trećeplasirane ekipe obje kategorije nacionalne faze dobit će sljedeće nagrade:

Osim toga, ocjenjivački žiri može dodijeliti pohvalu i posebno priznanje bilo kojoj ekipi ili pojedincu, neovisno o njezinu plasmanu.


Europska faza:

Ekipe europske faze natjecanja dobit će diplomu bez obzira na plasman.

Europski ocjenjivački žiri proglasit će jednu pobjedničku ekipu po kategoriji.

Svaki član i mentor pobjedničke ekipe europske faze iz obje kategorije dobit će sljedeće nagrade:

Razno


Press Corner


2. STATISTIČKA OLIMPIJADA – PREZENTACIJA


STATOLIMP U FOTKAMAPOKROVITELJI/SPONZORI/PARTNERI


Statistička olimpijada zasigurno ne bi bila ovoliko uspješan projekt bez potpore naših pokrovitelja, sponzora i partnera.

U drugom izdanju natjecanja zadržali smo dio stare, ali i stekli novu potporu. Tako se Statistička olimpijada od početka odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i uz sponzorstvo Algebra grupe, dok su ove godine potencijal i važnost natjecanja prepoznali agencija AGB Nielsen istraživanje medija, Agramservis i Smartson trgovine. Natjecanje ne bismo dočekali spremni bez pomoći Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku – Odjela za matematiku i Udruge matematičara Osijek koji su sudjelovali u pripremi dijela edukativnog materijala za potrebe natjecanja.

Ostvareni rezultati i povratne informacije potvrđuju da smo povećali interes učenika i nastavnika za statistiku. Ujedno nam suradnja s akademskom zajednicom daje nadu da smo još korak bliže postizanju glavnog cilja projekta, a to je veća uključenost statistike u nastavni program.

Naša pozitivna iskustva pokazuju da se zajedničkim snagama može postići i više od očekivanog. Stoga se ovim putem zahvaljujemo svima koji su nam se pridružili u organizaciji natjecanja te sve zainteresirane ohrabrujemo da nam se, ovisno o svojim mogućnostima, pridruže u ulozi pokrovitelja, sponzora ili partnera.
video - Proglašenje pobjednika
video - Olimpijska budilica s Andreom Andrassy
video - Olimpijska budilica s Joškom Lokasom
video - Olimpijska budilica s Markom Šapitom
video - Kick-off druge Statističke olimpijade
video - Olimpijska budilica s Ivanom Dečakom
video - Olimpijska budilica s Ivom Šulentić
video - Olimpijska budilica sa Zlatkom Horvatom
video - Što kažu sponzori druge Statističke olimpijade?
video - Best of 2017./2018.
video - Zašto se prijaviti?
SOS


PRIVOLA ZA UČENIKE


Privola nositelja roditeljskog prava maloljetnih učenika / privola punoljetnih učenika


PRIMJERI TESTOVA


Brošura s primjerima riješenih zadataka

Prvi krug natjecanja

Drugi krug natjecanja

Kontakt

Za sva dodatna pitanja o Statističkoj olimpijadi možete nam se obratiti na adresu elektroničke pošte statolimp@dzs.hr ili na telefonski broj (01) 4806-168.