Press Corner

Zagreb, 01. TRAVNJA 2022.


ONI ZNAJU RECEPT ZA USPJEH: Ovo su pobjednici petog izdanja Statističkog natjecanja


Statistika uspješno pronalazi svoje mjesto među srednjoškolcima diljem Hrvatske, bez obzira na regiju ili školu koju pohađaju – zaključak je to petoga jubilarnog izdanja Statističkog natjecanja. Ipak, nagrade za najbolje u kategoriji A putuju u primorske krajeve, dok će u kategoriji B svoje mjesto naći u kontinentalnoj Hrvatskoj. Naime, pobjedu u konkurenciji učenika 3. i 4. razreda, koji čine kategoriju A, odnijela je ekipa LUCKY iz Srednje škole Biograd na Moru. Drugo mjesto ide u Rijeku, u ruke članova ekipe LUX2 iz Ekonomske škole Mije Mirkovića, dok će nagrade za treće mjesto ići nešto zapadnije, točnije u Gimnaziju i strukovnu školu Jurja Dobrile Pazin, iz koje dolazi ekipa BINOM22.

Najbolja u kategoriji B, u kojoj se natječu učenici 1. i 2. razreda srednje škole, jest ekipa GUSARI iz zagrebačke XV. gimnazije. I ove godine Elektrostrojarska škola Varaždin, koja je bila vrlo uspješna na prethodnim izdanjima natjecanja, ima svoje predstavnike među najboljima jer je ekipa ROBOT osvojila drugo, a ekipa EKIPA8 treće mjesto.

No, tu nije kraj priznanjima. Već treću godinu zaredom dodjeljuje se Nagrada javnosti za koju interes itekako raste. Naime, javnost je imala priliku iskazati svoje mišljenje i odabrati prezentaciju koja joj se najviše sviđa, i to u objema kategorijama. Prošlogodišnjih četiri tisuće glasova sad je višestruko nadmašeno jer je u pet dana glasovanja prikupljeno više od 11 tisuća glasova. Dokaz je to da je zanimanje za Statističko natjecanje iz godine u godinu sve veće. Ekipa MEC iz Elektrostrojarske škole Varaždin ima vjernu skupinu obožavatelja jer je i ove godine odnijela pobjedu u kategoriji A, a među učenicima 1. i 2. razreda najviše glasova osvojila je ekipa ZAJMOVI iz Trgovačke škole Zagreb.

Sve navedene ekipe očekuju vrijedne nagrade koje su i ove godine osigurali sponzori natjecanja – Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce), AGB Nielsen istraživanje medija, OTP banka, Decathlon i Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta.

Peto izdanje natjecanja pokazalo je da su se nakon dvije izazovne godine srednjoškolci malo-pomalo vratili starim dobrim navikama – na računanje, istraživanje statistike, pokazivanje znanja i kreativnosti odlučilo se čak 409 ekipa, koje su brojile više od 1 100 sudionika. Upravo je to dodatan vjetar u leđa komunikacijsko-organizacijskom timu Državnog zavoda za statistiku, koji nakon završene natjecateljske sezone, koja čini nacionalnu fazu Europskoga statističkoga natjecanja, već razmišlja o novim izazovima. Pritom se s ponosom prisjeća prethodnih izdanja natjecanja i svih bivših natjecatelja na koje se i ove sezone mogao osloniti u promocijskim aktivnostima. A upravo su zadovoljni sudionici najveća nagrada organizatorima, ali i pokazatelj uspješnosti projekta. Njihovo vrijeme utrošeno na sudjelovanje u natjecanju, koje uključuje traženje podataka, razmjenjivanje ideja i kombiniranje različitih kreativnih pristupa, osim širenja statističkih znanja i kompetencija ima i dodatnu vrijednost – potiče ih na zajednički rad i vrlo vjerno pokazuje da se sav uloženi trud i rad isplate. Odličan je to zalog za buduća izdanja Statističkog natjecanja!

PREUZIMANJE

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU, Ilica 3, 10000 Zagreb
TEL +3851 4806 121, FAKS +3851 4806 148
WEB natjecanje.dzs.hr, E-POŠTA natjecanje@dzs.hr


Projekt je financiran sredstvima Europske unije

Sadržaj ove internetske stranice je isključiva odgovornost Državnog zavoda za statistiku.
Europska komisija ne prihvaća nikakvu odgovornost za uporabu informacija koje sadrži internetska stranica.