Press Corner

Zagreb, 20. prosinca 2019.


PRIHVATI STATISTIČKI IZAZOV U tijeku su prijave na treće izdanje Statističkog natjecanja!


Tamo gdje statistika pokazuje svoju cool i korisnu stranu. Tako bi se ukratko moglo opisati Statističko natjecanje, nacionalna faza Europskoga statističkog natjecanja koju financira Europska unija, koje i u školskoj godini 2019./2020. organizira Državni zavod za statistiku.

Nakon uspješno odrađene posljednje, druge sezone, u kojoj je snage odmjerilo više od 1 600 sudionika okupljenih u 542 ekipe, vrijeme je za nove izazove. U njih ulazimo s malim promjenama, ali s istim pozitivnim duhom. Naime, kako bismo se uskladili s drugim europskim zemljama, ove godine Statistička olimpijada promijenila je svoje ime u Statističko natjecanje.

Pravila su ostala ista. Učenici svih redovitih srednjih škola u Hrvatskoj, u ekipama od najviše tri člana uz vodstvo nastavnika mentora, mogu se prijaviti do 10. siječnja 2020. te time rezervirati svoje mjesto u najdinamičnijoj statističkoj avanturi. I ove godine moraju se svrstati u odgovarajuću kategoriju (A − 3. i 4. razredi i B − 1. i 2. razredi srednje škole), a zatim s početkom drugog polugodišta zasukati rukave i krenuti u natjecanje koje se i dalje provodi online. Prvo će ih čekati rješavanje problemskih zadataka i traženje podataka, a oni koji uspješno prođu prvi krug natjecanja svoje će znanje i kreativnost moći pokazati u drugom krugu izradom prezentacije na temelju pripremljenog seta podataka.

Cilj organizatora također je ostao nepromijenjen – doprinijeti promicanju statističke pismenosti i većoj zastupljenost statistike u nastavnom programu. Stoga nastavljamo s pružanjem kontinuirane podrške učenicima i mentorima u svim fazama natjecanja, a pomoć i ove godine pružaju članovi žirija i sponzori natjecanja koji su pripremili bogat fond nagrada - AGB Nielsen istraživanje medija, Agramservis i Smartson trgovine te Zagrebačka škola ekonomije i managementa.

No, treće izdanje natjecanja ipak donosi jednu vrlo atraktivnu novost. Deset najboljih prezentacija po kategoriji konkurirat će za Nagradu javnosti tako da će javnost pet dana moći glasovati na internetskoj stranici Statističkog natjecanja i izabrati dvije najkreativnije prezentacije čije tvorce čeka nagrada iznenađenja!

Razloga za okupljanje ekipe i sudjelovanje u novom izdanju Statističkog natjecanja i više je nego dovoljno. Postoji i još jedan dodatni motiv – ovo je idealna prilika za iskazivanje znanja, vještina i kreativnosti u europskom okružju. Naime, nakon završene nacionalne faze najbolje dvije ekipe iz svake kategorije čeka odmjeravanje snaga s europskim vršnjacima iz čak 15 zemalja. O najboljima u europskoj fazi odlučivat će europski žiri kojeg su već u prošlom izdanju natjecanja oduševile hrvatske srednjoškolke osvojivši odlično drugo mjesto. Vrijeme je da i ove godine srednjoškolci uzmu statistiku u svoje ruke i pokažu da europska nagrada nije bila rezultat slučajnog uzorkovanja!


DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU, Ilica 3, 10000 Zagreb
TEL +3851 4806 154, +3851 4806 168, FAKS +3851 4806 148
WEB natjecanje.dzs.hr, E-POŠTA natjecanje@dzs.hr


Projekt je financiran sredstvima Europske unije